首里に住まう男

沖縄の古都、首里に移り住んだ関西人の表の顔

Clos du Grand Carquelin, Moulin-à-Vent 2006

研修終了後は懇親会。

カウンターに興味深いワインを発見せり。いつもはショボイ気兼ねなく飲めるワインが供されるのに。たまたま業者さんから差し入れがあったのだとか。なるほど。

そのワインは「寝かせて楽しむボジョレの王様」Moulin-à-Vent。名門ルイジャドで、しかも畑の名も冠されたClos du Grand Carquelinとくれば、これはもう嬉しすぎるでしょう。

■Vineyards situation/Characteristics

  • The soil is typically granitic.The Moulin à Vent wine is now referred to as the «King of Beaujolais», and is considered to be the most Burgundian Cru of Beaujolais.
  • Geological origin and soil composition are quite different from the Côte d'Or.
  • This is why the Beaujolais red wines are only made of Gamay grapes.
  • The soil from the "Clos du Grand Carquelin" is quite light, made up of sand and a little bit of clay, lying on a bedrock high in manganese. This helps give the wine its deep colour.

ガメイなのに10年はおろか、20年置いても大丈夫というこの恐るべきボジョレ。もちろん合わせるべきはローストビーフ。

「多めに盛ってください」とお願いしたら、本当に山盛りにしてくれた。ああ、なんという。

■Winemaker's comments / Gastronomy

  • Exquisite colour, deep cherry red. Releases powerful aromas, of lush red fruit and spices, both elegant and dense. The taste is abundant, tannins are well-formed despite their youth, at once harmonious, delicate and impressive. A wine of the highest standard, with a full, fleshy fruit character.
  • This wine will perfectly match red meats in sauce, game and most cheeses.
  • This wine will be able to age 10-20 years if kept in good conditions of humidity and temperature.

実に面白い味だった。明らかにブルゴーニュのピノノワールとは違う、野武士のような太さ。もう少し滑らかであればよいのに。あともう少し2年ほど置けばベストだったかも。

興味深いとは思っていても、なかなか自分では買うことのないワイン。こうやってたまたま出会い、味わえることもあるから楽しい。しかも、職場で。